Dołączam do wątku. Mój QX60 z 2014 roku (122 tys. mil) wydaje głośniejszy niż zwykle "jęczący" dźwięk podczas przyspieszania (brzmi jak manualna zmiana biegów, która jedzie na zbyt niskim biegu i musi zmienić bieg na wyższy). Jeździ płynnie, po prostu wydaje się ciężki i głośniejszy niż zwykle. Trwa to już od kilku miesięcy, byłem u 2 mechaników, nikt nie wydawał się znajdować problemu. Wczoraj Infinity przeprowadziło diagnostykę (240 $): wyjęli wtyczkę skrzyni rozdzielczej i znaleźli spalony szlam, wióry metalu i brak płynu. Nie ma wyjaśnienia, dlaczego tak się stało. Prawdopodobnie wyciek, ale nigdy nie znalazłem płynu. Zalecana jest wymiana skrzyni rozdzielczej (7 tys. $). Nie ma sensu dla mnie dalej wkładać pieniędzy w ten samochód i myślę, że powinienem go po prostu sprzedać i ograniczyć straty (już wymieniłem amortyzatory, kolumny resorów, uszczelki pokrywy oleju, przednie i boczne mocowanie silnika, katalizator, chłodnicę itp.). Bardzo dobrze dbałem o ten samochód i do dziś wykonywałem wszystkie czynności konserwacyjne i wymiany. Kochałem mojego QX60, ale jestem bardzo rozczarowany, że nie sprawdził się lepiej i ma tak niską wartość rezydualną na koniec. Myślałem, że wytrzymałby dłużej z mniejszą liczbą problemów.
Aktualizacja: Obecnie jestem w lokalnym warsztacie z mechanikiem, któremu ufam. Przepłukał skrzynię rozdzielczą tak dobrze, jak tylko mógł i napełnił ją płynem. Będę obserwował płyn, ale wkrótce poszukam nowego samochodu.